Att tänka på inför en planerad bergsklättringstur

För den som inte vill leva onödigt farligt så finns det en hel del saker som man bör kontrollera och tänka på innan man beger sig iväg på en planerad bergsklättringstur. I detta inlägg så listar vi några av dessa, för att du som ännu inte är helt på det klara med vilka förberedelser som krävs, bättre ska få en förståelse för dessa.

Väder

Innan man beger sig iväg på sin planerade bergsklättringstur så kan det vara oerhört viktigt att se över väderprognosen. Skillnaden på att klättra vissa partier under en solig dag där det är relativt vindstilla är extremt annorlunda om man jämför med att vädret plötsligt slår om och blir både blåsigt och regnigt. Blåst kan få en att tappa sitt grepp om bergväggen och regnet gör av naturliga orsaker så att ytorna blir blöta och halare. Av dess orsaker så kan det helt enkelt vara otroligt farligt att bege sig ut om man inte har någon som helst koll på väderprognosen.

Fallutrustning

Förutom att det är vettigt att använda sig av fallutrustning rent generellt så är det också vettigt att se över så att allt är helt. Att gå igenom rep och dåligt innan man påbörjar klättringen kan vara skillnaden på liv och död, och därför något man inte bör ta lätt på. Även om man sköter om sina saker på ett bra sätt så vet man aldrig vad som kan hända. Det kan till och med vara så att en råtta eller mus kommit åt att gnaga på grejerna om det vill sig riktigt illa.

Kommunikation

I de fall då någonting faktiskt skulle råka inträffa som inte följer mallen för det ni planerat så kan det vara livsviktigt att ha tillgång till kommunikationsmöjligheter med omvärlden. Oftast fungerar mobiltelefoner utmärkt för detta avseende, men där gäller det att se till så att risken inte finns att ni får slut på batteri. Se till att införskaffa det ni behöver för att säkerställa detta, vare sig det rör sig om ett extra batteri eller någon form av powerbank.